Čím nakrmit žárovku?

14. 10. 2014 16:31:48
Všechny dnešní moderní technologie vyžadují k fungování elektrickou energii, nejsou přece „na vzduch.“ Jenže kde všude lze energii získat? Máme obnovitelné a neobnovitelné zdroje a ty neobnovitelné taky jednou dojdou. Co dál? Není potřeba se zamyslet nad alternativními zdroji elektrické energie?

Potřebu elektrické energie pro náš život si uvědomujeme každý den. Elektřina vstoupila do života lidí zhruba před sto lety a dnes si většina z nás vůbec nedokáže představit život bez ní. Zamysleme se ale nad tím, kdyby najednou elektrická energie přestala existovat. Co by se stalo a jaké by to mělo následky? Všechny počítače a přístroje na komunikaci by přestaly existovat. Svět by se ponořil do temna a nastal by hrozný chaos. Lidé by nevěděli, co se děje a jak reagovat. Mobily, které mají baterku, by nám byly k ničemu, protože bychom se nikam nedovolali a baterka nemá energii věčnou – taky se jednou vybije a je potřeba ji dodat energii. Ztratili bychom kontakt se světem, televize ani kamery by nefungovaly. Pro dnešního člověka by nastal „konec světa.“ Lidé by se dovídali nové zprávy pouze z tisku. Před sto lety bylo každému jedno, že neexistuje něco jako právě elektřina.

Vždyť už v dnešní době se cítíme nesví, když nemáme signál na svého mobilního operátora a jsme odsouzeni jen na tísňová volání. Nemůžeme telefonovat a ani se nám nikdo nedovolá. Pokud máme internet v mobilu, tak jsme naštvaní, když nemáme 3G, ale jen Edge a mobilní internet je pomalý.

Existují alternativní zdroje elektrické energie. Pokud se podíváme kolem, vidíme velké množství solárních panelů. Je sice pravda, že může být považován jako jeden alternativní zdroj elektrické energie. Má to ale ovšem hned několik úskalí. Tyto panely jsou ekologické pouze na střechách a obvodových zdech domů. Bohužel se ale se tyto panely staví většinou na polích, kde je úrodná půda viz například pole u Kařeza, takže to brání k hospodářskému využití.

Za druhé se z těchto panelů uvolňuje rtuť a další nebezpečné těžké kovy, které nejsou dobré pro životní prostředí. Za třetí tyto panely jsou závislé na slunečním záření, takže pokud nesvítí slunce, jsou nám panely k ničemu a nevyrábí tolik energie, kolik by měly.

Dle mého názoru jsou nejlepším řešením jaderné elektrárny. Sice je pravda, že místa na skladování odpadu z jaderných elektráren nejsou neomezená a brzy nebude kam odpad dávat, ale vezměme v potaz, že to, co vyprodukuje jaderná elektrárna za rok s radioaktivním odpadem, je pouhý zlomek toho, co vyprodukují například tepelné elektrárny. Netýká se to nejen odpadu, ale i čistoty ovzduší. Pokud srovnáme tepelnou s jadernou elektrárnou, tak jaderná v podstatě ovzduší vůbec neškodí, jelikož z chladících věží jde jen pára, kdežto z tepelných jde kouř, který obsahuje spoustu oxidů síry a dusíku a pro ovzduší to není moc dobré.

Autor: Petr Kučera | úterý 14.10.2014 16:31 | karma článku: 11.43 | přečteno: 1057x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 687

Student původem ze západočeských Rokycan. Vystudoval gymnázium a nyní studuje strojní fakultu ZČU a zajímá ho ode-všeho něco. Specialista na biodegradovatelné polymery a aditivní technologie. Píšu zejména o počítačích, elektronice a mých pohledech na určité věci.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...