Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Notebooky pro školy a žáky

Náš hodný stát nás připravuje na výuku školního roku 2020/2021. Školy dostanou dotace na nové notebooky, pro jednoho učitele za 20 000. Ukazuje se, že náš stát neumí moc dobře počítat.

Opravdu potřebují studenti notebook za 20 000? Copak oni potřebují NTB s I7? Hromadný nákup slušné techniky by ušetřil minimálně 1/3 z 20 000. Kantoři tak dostanou opět nesmyslně předraženou techniku, školy si opět povinně budou muset koupit pro tento účel nevyužitelné programové vybavení a nejrůznější spřátelené školící firmy budou opět objíždět školy a dělat z kantorů nesvéprávné počítačové anafabety. Někteří učitelé by si taky měli uvědomit, že výuka na dálku neznamená nedělní zaslaní úkolů na tři dny dopředu.

V roce 2018 bylo v MŠ, ZŠ a SŠ celkem 135 000 učitelů. Vynecháme MŠ a řekneme, že zbytek 100 000 učitelů. Při nákupu přístrojů v hodnotě 20 000 Kč (btw nikde není řečeno jestli s nebo bez DPH) nám to vychází na 2,0 mld Kč pouze pro učitele.

Jak potom budou řešit počítače pro lidi ze sociálně slabých rodin? V ČR je cca 1,3 milionu žáků na SŠ a ZŠ i kdyby jenom 10% z nich potřebovalo adekvátní počítač, je to dalších 130 000 notebooků.

Kde na to vláda vezme peníze z alokovaných 1,28 mld Kč, když tyto peníze nestačí ani pro všechny učitele? A to vůbec nemluvíme o připojení k internetu ve všech domácnostech o licencích na softwary jako jsou antiviry a samozřejmě IT zaměstnance, kteří budou o ty stroje nějakým způsobem pečovat.

Přitom by stačilo jediné – myslet. Jak už jsem psal v předchozím článku: Díky dotacím se starý pc většinou musí vyhodit a nakoupit tam jiný a v několika případech od konkrétního výrobce, což je jedna velká černá díra na peníze. Proč tyto zařízení nevyužít pro studenty a děti ze sociálně slabších rodin?

Cílem je prý zajistit digitální učební pomůcky nejen pro učitele, ale zejména i pro sociálně znevýhodněné žáky a žáky z vícečetných rodin, jimž by měla být škola schopna v případě potřeby potřebné ICT vybavení zapůjčit. Zajímavá myšlenka, ale zapůjčit? Oni si myslí, že ho dostanou zpátky? A pokud jo, v jakém stavu? Vyhozené peníze, nás všech. Nemluvě o tom, že pořád jsme Češi a ne každý je slušný a kdejaký nepřizpůsobivý dostane pc a ještě toho dne ho prodá. V sociálně slabých rodinách se peníze na cigára, mobil a PC (na hry) vždy najdou. Takže bych neměl strach, že nějaké dítě nebude mít PC.

Hardware, který zvládne online výuku, se dá koupit za pár kaček. Ono je dokonce v zájmu dětí, aby to byly plečky, co na nic jiného nejde použít a nebudily tak zájem problematických příbuzných. Mnohem větší problém je připojení.

Nabízí se tedy otázka – jak chce škola zajistit připojení? Většinou je problém konektivita, ne vybavení, tam kde mají do vesnice 100Mbit linku na 300 domů, je nový laptop k ničemu. Když se všichni připojí, tak to nepojede. Zase všechno napůl. Jak škola zajistí připojení? Bude mít i dotace na datové sim? A opravdu se jim pak ty sim od žáků vrátí? A i kdyby, mobilní data jsou neuvěřitelně drahá a omezená. Celé tohle jsou opět populistické žvásty, kdy si lidé řeknou: “Tak oni přeci pro nás něco dělají, tak jim dáme ve volbách šanci.” Chyba! Lidé zapomínají a politici na tohle hřeší. Nehledě na to, že miliarda je opravdu málo na tento populistický krok. Dnes nemá internet a počítač mizivé procento žáků. Když se nechtějí učit, ani laptop nepomůže.

Další problém a většinou ten největší - tiskárna:

Internet a notebook má dnes skoro každý, ale tiskárnu a skener už každý ne. V době, kdy se výuka konala na dálku jsem se setkal s problémem, který řešila většina rodin - tisk a skenování domácích úkolů. Opravdu? Takhle se šetří naše lesy? Chápu, že některé úkoly online na pc dělat nejde, ale učitelé by měli přihlédnout k tomu, že ne každý má doma tiskárnu. Většina rodin si musela sraze tisknout úkoly v kopycentrech nebo u známých s tiskárnou, pokud nějaké měli.

Na závěr samozřejmě: “Nikdo nikoho nic nenaučí, to musí každý sám.” – J.A. Komenský. Tělocvikář bude po internetu známkovat stoj na hlavě a správně vytrčené nohy, skok plavmo do postele či dvoutakt na lustr…

Autor: Petr Kučera | středa 9.9.2020 21:18 | karma článku: 24,08 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Petr Kučera

Zavřené školy aneb komedie pokračuje

Nastal konec prázdnin a aféra jménem COVID-19 se opět ukázala. Některé školy neotevřely na začátku září, ale až trochu později. Krátce po začátku školního roku se zavřelo přes 40 škol.

21.9.2020 v 18:14 | Karma: 24,68 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

1 Gb/s pro domácnosti

Gigabitové přípojky byly většinou velké sci-fi a využívat je mohlo jen pár % uživatelů a ještě k tomu spíše firmy než domácnosti. Vodafone však přišel s novinkou, která by měla nabídku gigabitového internetu znatelně rozšířit.

9.9.2020 v 19:51 | Karma: 15,11 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

Zavřené školy a co dál? Jak na výuku?

V dnešní době se setkáváme s mimořádnou situací. Jedná se o zkoušku, jak jsou v dnešní digitální době lidé využít potenciál těchto technologií.

30.3.2020 v 14:23 | Karma: 9,62 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

Co zkoušky? Pohoda!

Zkouškové je v plném proudu a nastávají časy, kdy se učíte dlouho do noci a spíte jen několik hodin. Místo, abyste byli ze 70% tvořeni vodou, jste teď tvořeni několika litry kafe a energiťáků.

11.2.2017 v 21:30 | Karma: 7,99 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Petr Kučera

REPORTÁŽ: V Jedličkově opět veselo

Už cesta byla zajímavá. Počasí se shovívavě umoudřilo, sluníčko jemně dráždilo oči, vzduch se vyčistil. Na stráni se pásly krávy. Kdekdo by to takhle nazval, ale já bych to spíše nazval přerostlé ovce z oblasti Černobylu.

3.7.2015 v 11:02 | Karma: 5,00 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Student původem ze západočeských Rokycan. Vystudoval gymnázium a nyní studuje strojní fakultu ZČU a zajímá ho ode-všeho něco. Specialista na biodegradovatelné polymery a aditivní technologie. Píšu zejména o počítačích, elektronice a mých pohledech na určité věci.